Spoštovani člani in članice Gerontološkega društva Slovenije!

Ob koncu meseca vam pošiljamo kratek pregled preteklih društvenih dejavnosti, napovednik
prihajajočih dogodkov ter nekaj splošnih uporabnih informacij.

 • Vzpostavili smo uradne ure v društveni pisarni. Na voljo smo vam vsak ponedeljek, sredo in petek, med 9. in 13. uro.
 • Dosegljivi smo na novi telefonski številki: 064 279 221
 • GDS smo predstavili četrtni skupnosti Posavje na dogodku Dan sosedov, ki je potekal 11.9.2021.
 • Izšla je strokovna monografija z naslovom »Ljubljana – starejšim prijazno mesto: Izboljšanje socialne vključenosti starejših v Mestni občini Ljubljana po pandemiji Covid-19«, v kateri so zbrani prispevki z istoimenskega posveta, ki smo ga organizirali v juniju. Vsem članom, ki so predstavili svoje prispevke, se ponovno zahvaljujemo za sodelovanje!
 • Predsednik GDS, Amir Crnojević, je sodeloval na strokovnem posvetu z naslovom »Merila kakovosti dolgotrajne oskrbe – smotrna, odmerjena, preudarja in samostojna odločitev«, ki je 29. septembra 2021 v sklopu Festivala za tretje življenjsko obdobje potekal v Cankarjevem domu. F3ŽO letos poteka od 29. septembra do 1. oktobra.

Napovednik

 • Jutri, 1. oktobra 2021, je mednarodni dan starejših, ki letos poteka v znamenju digitalne vključenosti starejših oseb. Generalna skupščina Združenih narodov je 1. oktober razglasila za mednarodni dan starejših leta 1990, prvič pa smo ga obeležili leta 1991. Vsako leto praznik zaznamuje izbrana tema; letos ob dnevu starejših opozarjamo na pomen dostopnosti informacijsko-komunikacijske tehnologije in razvoja digitalnih veščin. V času z epidemijo povezanih omejitev je bila digitalna vključenost nenadoma bistvena pri ohranjanju socialnih stikov in dostopanju do najrazličnejših storitev. Starejšim je nujno omogočiti dostop do koristi, ki jih prinaša razvoj tehnologije; digitalizacija brez upoštevanja potreb starejših lahko še poglobi družbeno neenakost. Ob mednarodnem dnevu starejših vam tudi v vodstvu in strokovni službi GDS želimo vse dobro in veliko uspeha pri vašem delu.
 • V sredo, 6. oktobra 2021, bo v organizaciji NIJZ potekal dogodek »Digitalna pomoč srebrnim letom«. Več informacij lahko najdete na povezavi: https://www.nijz.si/sl/pharaon-pilotne-raziskave-za-zdravo-in-aktivno-staranje
 • Od 20. do 23. oktobra 2021 na Gospodarskem razstavišču poteka 51. sejem NaravaZdravje. Več informacij na povezavi: https://www.narava-zdravje.si/
 • V četrtek, 21. oktobra 2021, Gerontološko društvo Slovenije organizira znanstveni posvet z naslovom »Prilagoditve na trgu dela za starejše v Mestni občini Ljubljana«. Posvet bo potekal v živo ali na daljavo, odvisno od epidemiološke situacije. O načinu izvedbe vas bomo obvestili, za informacije o izvedbi pa lahko spremljate tudi spletno stran GDS. Izvedbo znanstvenega posveta sofinancira Mestna občina Ljubljana. Udeležba na posvetu je brezplačna, lepo vabljeni, da se nam pridružite!

Splošne informacije

 • V Mestni občini Ljubljana so upokojencem zdaj na voljo brezplačne vozovnice za mestne linije LPP. Več informacij ter vlogo za izdajo vozovnice lahko najdete na povezavi: https://www.lpp.si/vozovnica-slovenija-za-upokojence Z lanskim letom je bila za upokojence urejena tudi možnost brezplačne uporabe medkrajevnega javnega potniškega prometa. Vlogo ter dodatne informacije lahko najdete na povezavi https://potniski.sz.si/od-jutri-se-upokojenci-starejsi-od-65-let-imetniki-invalidskeevropske-kartice-in-vojni-veterani-vozijo-brezplacno-v-javnem-medkrajevnempotniskem-prometu/
 • Člane, ki v letošnjem letu še niso uredili plačila članarine, prosimo, naj to storijo čim prej. Letna članarina za zaposlene znaša 15,00 €, za upokojence 12,00 €, za študente in brezposelne pa je brezplačna. Poravnate jo lahko z nakazilom na društveni TRR odprt pri NLB, št. SI56 0208 5001 1579 643.
 • Gerontološkemu društvu Slovenije lahko kot donacijo namenite del dohodnine, ki bi bil sicer preusmerjen v državno blagajno. Do 1 odstotek dohodnine lahko razdelite med več upravičencev, kar je mogoče urediti elektronsko prek portala eDavki (z digitalnim potrdilom) ali z izpolnjenim obrazcem, ki ga oddate na FURS. Če ste namenitev dohodnine v preteklih letih že uredili, tega ni treba storiti ponovno.

Z veseljem se bomo odzvali na vaša vprašanja in pobude. Lepo vabljeni tudi k obisku društvene
pisarne, kjer lahko prejmete več informacij o našem delovanju, prihajajočih dogodkih in
programih, ki jih izvajamo. Veselimo se vaših prispevkov k delovanju društva, srečanj in
sodelovanja z vami!

Z lepimi pozdravi,
vodstvo in strokovna služba Gerontološkega društva Slovenije