Na pobudo organizacije Alzheimer Europe vas prijazno pozivamo k podpisu podpore njihovi kampanji  ter sodelovanje pri anketni raziskavi o demenci.

Do leta 2025 bo v Evropi živelo 9,1 milijona ljudi z demenco, do leta 2050 pa že 14,3 milijona. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je demenca tretji najpogostejši vzrok umrljivosti v Evropi in sedmi na svetu. Poleg tega SZO ocenjuje, da so stroški demence v evropski regiji leta 2019 znašali 392 milijard EUR.

Zato vas organizacija Alzheimer Europe in njene organizacije članice prosijo za podporo pri pozivu voditeljem Evropske unije, naj demenco v prihodnjem mandatu 2024-2029 uvrstijo med prednostne naloge in tako uresničijo ukrepe iz helsinškega manifesta.

Svojo podporo izrazite tako, da podpišete poziv TUKAJ


Raziskavo “Attitudes Towards Dementia 2024” (Odnos do demence 2024) izvaja Svetovna Alzheimer organizacija – Alzheimer’s Disease International (ADI).

ADI je lansirala globalno anketo o odnosih do demence za leto 2024, ki vam daje priložnost, da se pridružite tisočim drugim in pomagate zgraditi največjo mednarodno raziskavo o prevladujočih odnosih in stigmi do demence na svetu. Raziskava bo preučila odnose in prepričanja o Alzheimerjevi bolezni in drugih vrstah demence po vsem svetu, pri čemer se opira na prvo globalno raziskavo o odnosih do demence, ki jo je ADI izvedel leta 2019.

Anketa takšnega obsega bo pomagala pridobiti globalno perspektivo o odnosih do demence, zato je nujno, da zberemo čim več glasov.

Za dostop do ankete kliknite TUKAJ


Vir: