Teden ozaveščanja o demenci poteka v obdobju med 13.5. in 19.5. in je čas, ko lahko skupnost združi moči v podporo osebam, ki se spopadajo z demenco, ter se dvigne raven zavedanja o tej pomembni temi. S to ozaveščenostjo ne le izražamo svojo podporo, temveč tudi pomagamo odpraviti stigmo in povečati razumevanje demence med vsemi generacijami.

Ko ljudje postanejo bolj ozaveščeni o simptomih in posledicah demence, se lahko poveča zgodnje odkritje in zagotovi ustrezna podpora posameznikom, ki se soočajo z demenco.

Demenca je beseda s katero opisujemo kompleksno nevrodegenerativno bolezen, ki prizadene možgane, kar vodi v postopno izgubo spomina, miselne sposobnosti in spretnosti vsakodnevnega življenja. Ta bolezen prizadene ne le posameznika, ampak tudi njegove bližnje, saj lahko povzroči velik družinski in čustveni stres. Med pogostejšimi oblikami demence sta Alzheimerjeva bolezen in vaskularna demenca, vendar obstaja več različnih vrst, ki imajo različne vzroke in simptome.

Simptomi demence se običajno razvijejo postopoma in vključujejo težave s spominom, zmedenost, težave pri reševanju problemov, izgubo orientacije v času in prostoru ter težave pri izražanju in razumevanju jezika. Poleg tega se lahko pojavijo tudi spremembe razpoloženja in osebnostne spremembe.

Demenco lahko povzročijo različni dejavniki, med njimi genetska nagnjenost, starost, življenjski slog in prisotnost drugih zdravstvenih težav, kot so visok krvni tlak, diabetes in srčno-žilne bolezni. Kljub temu pa se lahko s spreminjanjem življenjskega sloga, kot sta redna telesna dejavnost in zdrava prehrana, ter s kognitivnimi dejavnostmi, ki spodbujajo možganske funkcije, tveganje za razvoj demence zmanjša.

Poleg tega lahko izobraževanje, ozaveščanje o demenci in pravočasno prepoznavanje simptomov  pomagajo pri zgodnjem zdravljenju in upravljanju bolezni. V tem kontekstu tudi naše društvo ponuja vaje, delavnice in druge oblike podpore.

Zakaj je teden ozaveščanja o demenci pomemben?

  • Podpora osebam z demenco: Dajanje podpore in empatično razumevanje posameznikom, ki se spopadajo z demenco, je ključnega pomena. Ko se posameznik počuti podprtega in razumljenega, lahko to pomaga zmanjšati občutek izolacije in povečati kakovost življenja.

  • Dvig ozaveščenosti: Demenca ni omejena le na starostno skupino nad 65 let. Ko dvignemo ozaveščenost o tej bolezni, lahko ljudje vseh starosti prepoznajo simptome in se zavedajo, kako pomembno je zgodnje odkrivanje in zdravljenje.

  • Preventiva in zdrav način življenja: Aktiven življenjski slog in zdrava prehrana lahko pomembno vplivata na zmanjšanje tveganja za razvoj demence. S tem tednom spodbujamo ljudi k ukrepom za ohranjanje svojega zdravja in zmanjšanje možnosti za razvoj te bolezni.